Ostry sos pomidorowy

5 kg pomidorów, 50 dag cebuli, 0,20 1 octu 6-procentowego, 15 dag cukru, 20 dag ostrej musztardy, gał­ka muszkatołowa, sól pieprz, gorczyca, mielona papryka. Przypra­wy w ilościach minimalnych do smaku.Pomidory z dodatkiem cebuli rozgotować i przetrzeć przez sito-W płaskim, szerokim naczyniu odparować przecier ciągle go mieszając (do połowy ilości), a następnie dodać cukier, ocet oraz sól do smaku. Przyprawy bardzo drobno zmielone można dodaćdo przecieru pod koniec odparowywania. Lepiej jednak pieprz, zie­le angielskie, gorczycę i gałkę muszkatołową włożyć do małego woreczka z gazy i woreczek wsunąć do przecieru na początku od­parowywania, a pod koniec tej czynności wyjąć go i wyrzucić. Mie­loną paprykę i musztardę dodać pod koniec ogrzewania przecieru. Sos powinien mieć gęstość śmietany. Zaraz po zestawieniu z ognia sos rozłożyć do najmniejszych słoików z zamknięciem Twist-off, uprzednio wymytych i wygotowanych, gorących i mocno zakręcać przykrywki. Sos po otwarciu słoików dość szybko psuje się, dla­tego lepsze są małe opakowania.