Ogórki pikle

Ogórki wyrośnięte oczyścić i przygotować tak jaw poprzednim przepisie. 1 kg krajanki ogórkowej posypać 3 dag soli, wymieszać i pozostawić do następnego dnia. Następnie ogórki odcedzić z soku, zalać gorącą zalewą (1 szklanką wody i 1,5 szklanki6-procentowego octu) i pozostawić do następnego dnia. Następnegdnia ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, a do zalewy dodać^szklankę wody, 2—3 łyżki cukru, po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liść laurowy, gałązkę suchego kopru razem z nasionamilub samych nasion. Zalewą napełnić słoje z ogórkami, zamknąć i pasteryzować przez 20 minut. Ogórki te są również marynatą dośćostrą, niemniej są bardzo smaczne i w małej ilości można je podawać jako ostry dodatek do sałatek czy kanapek.