Konfitura ze skórki pomarańczowej

Owoce pomarańczy trzeba bardzo dokładnie wymyć gorącą wodą, następnie zdjąć skórkę ra­zem z przylegającą do niej białą warstwą miąższu, zalać dużą iloś­cią wody zimnej i moczyć całą dobę. W ciągu doby trzeba co naj­mniej trzykrotnie zmienić wodę. Wymoczoną, skórkę ugotować w czystej wodzie do miękkości- Przygotować syrop, biorąc na 1 kg skórki 1 kg cukru i 1 szklankę wody. Osaczoną z wody skórkę po­marańczową ułożyć w słojach (z hermetycznym zamknięciem) nie­zbyt ciasno, tak aby każdy kawałek był otoczony syropem. Ułożoną w słojach skórkę zalać wrzącym syropem, który można zakwasić dodając 2 gramy kwasu cytrynowego; nie jest to jednak konieczne. , Słoje ze skórką zamknąć i poddać pasteryzacji. Skórka nadaje się do użycia po 2—3 tygodniach, gdyż dopiero po upływie tego czasu właściwie nasiąknie syropem.Można też (tradycyjnym sposobem) ugotowaną skórkę po osa­czeniu jej z wody włożyć do syropu, zagotować i odstawić do na­stępnego dnia. W następnym dniu konfiturę doprowadzić znowu do wrzenia i gorącą włożyć do słoików, które trzeba natychmiast usz­czelnić.