Proporcje: 1 kg truskawek, 1,20 kg cukru, 0,5 litra soku z porzeczek czerwonych, 0,4 kg cukru.Truskawki odmian ciemnych o owocach dojrzałych, lecz jędrnych i niezbyt dużych włożyć do syropu uzyskanego z 2 szklanek soku wyciśniętego z innych truskawek i z 1,20 kg cukru i natychmiast zestawić z ognia pozostawiając w spokoju do następnego dnia. W następnym dniu wolno ogrzewając doprowadzić konfiturę do wrzenia, zagotować i znów odstawić na dobę do zupełnego wystu-dzenia. Trzeciego dnia konfiturę zagotować i zlać sok-syrop z truskawek. Osobno przygotować galaretkę z soku z czerwonych porzeczek i cukru. Gdy galaretka zaczyna krzepnąć, włożyć do niej konfiturę truskawkową i gorący przetwór złożyć do opakowań, które trzeba natychmiast uszczelnić.