Konfitura z malin lub truskawek

Proporcje: 1 kg owoców, 1, kg cukru, 2 szklanki soku.Owoce należy bardzo starannie przebrać i pozostawić tylko doj­rzałe, lecz jędrne, oraz czyste i nieuszkodzone. Zabiegiem niekonie­cznym, lecz ułatwiającym zachowanie owoców w całości, jest opłu-kiwanie owoców spirytusem. Zabieg warto zastosować do małej ilo­ści owoców; przy dużej produkcji, i to nawet w domu, jest on nie­opłacalny. Mniej dorodne owoce można zgnieść, odcedzić sok. Przy­gotować syrop. Owoce wkładać partiami do wrzącego syropu zesta­wionego z ognia, a gdy wszystkie się zanurzą, trzeba naczynie od­stawić do przestudzenia i po godzinie znów podgrzać prawie do za-wrzenia. Konfitury należy podgrzewać i studzić co najmniej trzy­krotnie. W czasie studzenia trzeba starannie zdejmować zbierającą się na powierzchni gotowanej konfitury piankę. Gotową konfiutrę złożyć do wyjałowionych opakowań i zaraz uszczelnić.