Ułożyć w słojach warstwami, np. agrest i truskawki lub czereśnie i agrest albo śliwki i gruszki. Owoce przygotować według sposobów podanych w przepisach na kompoty jednoowocowe. Syrop do kompotów wieloowocowych przygotowuje się według średnich ilości wynikających z użytych na kompot owoców. Kompoty wieloowocowe pasteryzuje się tak samo, jak kompoty jednoowocowe.Zastosowanie kompotów. W zasadzie kompoty podaje się najczęściej jako gotowy deser po posiłku głównym. Jednakże owoce z kompotu mogą posłużyć także do przygotowania zupy owocowej, napojów czy po dodaniu żelatyny zamienią się w owoce w galarecie.Czereśnie z kompotu, śliwki-węgierki, wiśnie lub morele po osaczeniu z zalewy można wykorzystać do przygotowania pierogów, knedli, ciast z owocami czy do dekoracji tortów. Zapas kompotów na zimę. ułatwia ogromnie codzienne żywienie rodziny, bo znacznie łatwiej sięgnąć do spiżarni po przetwór gotowy niż każdorazowo przygotowywać deser.