Kompot z owoców mieszanych

Ułożyć w słojach warstwami, np. agrest i truskawki lub czereśnie i agrest albo śliwki i gruszki. Owo­ce przygotować według sposobów podanych w przepisach na kom­poty jednoowocowe. Syrop do kompotów wieloowocowych przygo­towuje się według średnich ilości wynikających z użytych na kompot owoców. Kompoty wieloowocowe pasteryzuje się tak samo, jak kom­poty jednoowocowe.Zastosowanie kompotów. W zasadzie kompoty podaje się naj­częściej jako gotowy deser po posiłku głównym. Jednakże owoce z kompotu mogą posłużyć także do przygotowania zupy owocowej, napojów czy po dodaniu żelatyny zamienią się w owoce w galare­cie.Czereśnie z kompotu, śliwki-węgierki, wiśnie lub morele po osa­czeniu z zalewy można wykorzystać do przygotowania pierogów, knedli, ciast z owocami czy do dekoracji tortów. Zapas kompotów na zimę. ułatwia ogromnie codzienne żywienie rodziny, bo znacznie łatwiej sięgnąć do spiżarni po przetwór gotowy niż każdorazowo przygotowywać deser.