Kompot z jabłek

Proporcje: 1 kg obranych jabłek, 0,5 litra wody, 0,35 kg cukru.W kompotach utrwala się jabłka z odmian dojrzewających póź­no lub z wyrośniętych spadów, ponieważ dorodne jabłka przecho­wują się dobrze w stanie nie przerobionym. Przygotowując kompot ze spadów, jabłka należy bardzo dokładnie umyć, a następnie obrać bardzo cienko, oddzielić części robaczywe, obite i wydrążyć gniazda nasienne. Czynności te zabierają nieco czasu, dlatego obrane jabłka dla ochrony przed ciemnieniem należy przechowywać w wodzie lek­ko zakwaszonej kwasem cytrynowym lub octem. Trzeba jednak uni-kać przedłużającego się moczenia i dlatego w miarę obierania owo­ców należy (po uzyskaniu ilości wystarczającej na wypełnienie opa­kowania) przekładać jabłka do słojów i zalewać gorącym syropem. Kompot z jabłek można dodatkowo aromatyzować, wkładając do przygotowywanego syropu kilka goździków lub kawałek cynamonu. Owoce w opakowaniach o pojemności 0,5 litra trzeba pasteryzować w temperaturze 95°C przez 20 minut, a w opakowaniach większych 25 minut.