Karczochy z wody

Proporcje: 4—5 sztuk karczochów, sól, cu­kier, kwas cytrynowy lub sok z cytryny, 4—5 dag masła.Odciąć koszyczek od pędu, usunąć zeschnięte lub stwardniałe liście okrywy. Z mięsistych listków okrywających koszyczek obciąć równo nożyczkami zwieńczające je kolce. Oczyścić wnętrze koszy­czka z cieniutkich włosków, wypłukać, a samą nasadę posmarować sokiem z cytryny lub kwasem cytrynowym rozpuszczonym w wo­dzie w celu ochrony przed ciemnieniem. Oczyszczone karczochy można osnuć nitką, aby się nie rozpadały, włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru do smaku, gotować do chwili, gdy zmięknie środek pąka, a zewnętrzne Ustki można łatwo odrywać- Z ugotowa­nych karczochów zdjąć nitki, ułożyć na półmisku, a stopione masło podać w sosjerce lub w małych naczynkach (dla każdego oddziel­nie).Przytrzymując lewą ręką karczoch, prawą należy odłamywać mięsiste listki, maczać je w maśle i wysysać, odkładając na bok ta­lerza części włókniste. Mięsiste dno .kwiatowe, po oddzieleniu list­ków, polać masłem i zjeść używając sztućców. Zamiast masła można do gorących karczochów podać sos beszamelowy, śmietanowy lub holenderski. Do karczochów podawanych na zimno można podać majonez, olej z sokiem z cytryny lub sos tatarski.