Proporcje: duży kabaczek, 25 dag mielonego mięsa, 3 łyżki ugotowanego na sypko ryżu, jedno całe jajko, sól, pieprz, zieleriina, łyżka tłuszczu, 2—3 pomidory, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, przyprawa „Jarzynka”.Mielone mięso wieprzowo-wołowe wyrobić z jajkiem, przyprawami, zieleniną i ryżem. Kabaczek obrać, pokroić w poprzek na krążki 3—i centymetrowej grubości. Łyżką wydrążyć środki, poz-stawiając z jednej strony cienką warstwę miękiszu. W powstałe w ten sposób otwory nałożyć z czubkiem przygotowanego nadzienia. Ułożyć nadziane kabaczki na stopionym tłuszczu, polać wodą w niewielkiej ilości, przykryć i przy powolnym wrzeniu ugotować. Sos podprawić śmietaną z mąką, dodać obrane ze skórki drobno pokrojone pomidory, przyprawić do smaku, zagotować. Przed podaniem obficie posypać potrawę zieleniną.