Kabaczki nadziewane mięsem i ryżem

Proporcje: duży kaba­czek, 25 dag mielonego mięsa, 3 łyżki ugotowanego na sypko ryżu, jedno całe jajko, sól, pieprz, zieleriina, łyżka tłuszczu, 2—3 pomido­ry, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, przyprawa „Jarzyn­ka”.Mielone mięso wieprzowo-wołowe wyrobić z jajkiem, przypra­wami, zieleniną i ryżem. Kabaczek obrać, pokroić w poprzek na krążki 3—i centymetrowej grubości. Łyżką wydrążyć środki, poz-stawiając z jednej strony cienką warstwę miękiszu. W powstałe w ten sposób otwory nałożyć z czubkiem przygotowanego nadzienia. Ułożyć nadziane kabaczki na stopionym tłuszczu, polać wodą w nie­wielkiej ilości, przykryć i przy powolnym wrzeniu ugotować. Sos podprawić śmietaną z mąką, dodać obrane ze skórki drobno pokro­jone pomidory, przyprawić do smaku, zagotować. Przed podaniem obficie posypać potrawę zieleniną.