Proporcje: 2 kg gruszek, 0,4 litra wody, 40—50 dag cukru, 0,1 litra octu 6-procentowego lub łyżeczka kwasu cytrynowego.Do marynowania można przeznaczyć każde gruszki ze zbiorów wcześniejszych i późniejszych. Gruszki muszą być dojrzałe, lecz twarde. Przygotowane do marynowania gruszki należy dokładnie obrać, przekroić na połowy i wydrążyć gniazda nasienne. Mniejsze owoce można pozostawić w.całości. Następnie gruszki trzeba obgotować krótko w wodzie z minimalnym dodatkiem kwasu cytrynowego. Obgotowane gruszki nie ciemnieją, a ponadto łatwiej układać jew słojach. Do słojów trzeba włożyć po kilka goździków, pieprzu, ziela angielskiego, kawałek cynamonu lub gorczycy i suchych nasion kopru. Przygotować zalewę. Zalewa może być z nieco mniejszym dodatkiem cukru, a zwiększonym dodatkiem octu, wtedy marynata będzie ostrzejsza- Gruszki w słojach uzupełnić zalewą i pasteryzować około 25 minut w opakowaniach o pojemności większej jak 0,5 litra.