Dżem ze śliwek węgierek

Proporcje: 1,5 kg śliwek, 60—70 dag cukru.Sposób pierwszy: śliwki węgierki dokładnie umyć, po­kroić /wzdłuż na połówki, a pestki usunąć. Pokrojone śliwki wsypać do płaskiego emaliowanego i nieobitego naczynia, przesypać cu­krem i pozostawić na kilka godzin- Następnie naczynie ze śliwkami postawić na małym ogniu i powoli ogrzewać ciągle mieszając, gdyż owoce te łatwo się przypalają. Od chwili zagotowania się przetworu gotować dżem tak długo, aż masa stanie się szklista. Gorący dżem włożyć „do wymytych i wygotowanych słoików i od razu zamknąć je lub uszczelnić celofanem.Sposób drugi: trzecią część przygotowanych śliwek oddzie­lić, następnie rozgotować je z minimalnym dodatkiem wody i prze­trzeć gorące przez sito. Uzyskany przecier nieco odparować, a na­stępnie dodać cukru, zagotować. Do zagotowanego przecieru włożyć resztę połówek śliwek i krótko podgotować, po czym dżem zestawić z ognia i pozostawić w spokoju na kilka godzin. Następnie dżem po­woli doprowadzić do wrzenia, gotować i gorący złożyć do wymy­tych i wygotowanych opakowań.