Dżem z porzeczek czarnych

Proporcje: 1,5 kg porzeczek czar-nych, 1,10 kg cukru.Porzeczki przesypać cukrem w kilku miejscach naczynia owoce zgnieść, aby szybciej puściły sok. Ogrzewać bardzo ostrożnie ciągle mieszając, gdyż owoce łatwo przypalają się- Po doprowadzeniu do wrzenia zdejmować wytwarzającą się pianę, wolno gotować aż do chwili uzyskania przez dżem właściwej krzepliwości.Dżem z porzeczek można również przygotować inaczej: obrywa­jąc i przebierając porzeczki, trzeba oddzielić owoce drobniejsze (około 1/z ilości przewidzianej na dżem), podgrzać, rozgnieść aż pu­szczą sok, dodać cukier, przygotować syrop, zszumować. Dopiero wówczas dodać całe, dorodne jagody i dżem dogotować. Ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz związków galaretujących dżem z czarnej porzeczki gotuje się krótko, po czym składa się gorący do opakowań i natychmiast opakowania uszczelnia się.