Dołki ze śliwkami

Proporcje: szklanka mąki, łyżka oleju, sól, 2 jajka, 2—3 łyżki wody, szczypta proszku do pieczenia, śliwki, tłuszczu do smażenia, cukier puder do posypania.Do mąki dodać olej, żółtka, sól i wodę i wymieszać ciasto. Na końcu dodać do ciasta ubitą z białek pianę. Śliwki umyte pokroić na połówki, oddzielając jednocześnie pestki. I teraz można postępo­wać bardzo różnie, np. na szpadki metalowe (jak do spinania zra­zów) nabić po kilka połówek śliwek, umoczyć je w cieście i włożyć do smażenia do sporej ilości tłuszczu. Można rozgrzewać tłuszcz do smażenia na patelni dołkownicy i w każdy dołek wkładać łyżką 2 połówki śliwek umoczone w cieście, po podsmażeniu przekładać dla dosmażenia powierzchni na zwykłą patelnię, jest to również bar­dzo efektowny sposób. A najprościej wymieszać połówki śliwek z ciastem i łyżką kłaść na rozgrzany na patelni tłuszcz małe placusz­ki, smażyć na rumiano z obu stron. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną czy słodkim sosem z twarożku homogenizowanego.