Budyń z jarmużu

Proporcje: 70 dag jarmużu, bułka kajzerka, ce­bula, łyżeczka tłuszczu, 2 ząbki czosnku, 4 dag masła lub margary­ny, 4 jajka, 8 dag kiełbasy, sól, pieprz, przyprawa „włoska”, tłuszcz do wysmarowania formy, tarta bułka do posypania formy.

Audit ISO 9001
http://gqcert.com/certyfikat/iso-9001/
Firma Global Quality.
Specjaliści w dziedzinie certyfikacji.

Umyte liście jarmużu podgotować w sporej ilości wody, a na­stępnie niezupełnie miękkie odcedzić, oddzielić grube nerwy liścio-we. Cebulę i czosnek podsmażyć w tłuszczu. Bułkę namoczyć w mle­ku, odcisnąć. Wysmarować formę budyniową masłem, wysypać tar­tą bułkę. Jarmuż, cebulę i bułkę przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć z masłem, dodać zmielone warzywa, wymieszać, przyprawić do smaku. Na końcu masę wymieszać z ubitą pianą i drobno po­krajaną kiełbasą, włożyć do formy. Formę zamknąć i wstawić do gorącej wody, przy powolnym wrzeniu w naczyniu zakrytym goto­wać około 50 minut. Następnie wystawić formę, a gdy 3—4 minuty przestygnie otworzyć, wyłożyć budyń na okrągły półmisek i polać stopionym masłem lub sosem pomidorowym.