Zakwaszanie i przyprawianie surówek

Doskonałym, łatwym do otrzymania i tanim środkiem zakwaszającym jest ocet z obierzyn jabłecznych. Trzeba tu także wspomnieć o soku z cytryny, chociaż owoce te są drogie, lub o kwasie cytrynowym. ‚Koniecznym dodat­kiem do uzyskania właściwego smaku surówek jest sól i cukier.Ostatnią czynnością przy przygotowywaniu surówek jest doda­tek sosu. Może on być przygotowany ze śmietany, kefiru lub majo­nezu, oleju sojowego lub słonecznikowego. Każdy z tych dodatków zawiera tłuszcz, który:chroni witaminę C przed nadmiernym utlenieniem;podnosi wartość kaloryczną surówki;ułatwia trawienie oraz przyswajanie przez organizm zawartych w surówkach barwników, szczególnie karotenu (prowitaminy A);zwiększa smakowitość surówek;ułatwia przełykanie potrawy.

Powiązane wpisy