warzywa nadajace sie na surówke

Na surówki nadają się wszystkie warzywa, a w szczególności:owoce pomidora, papryki zielonej i czerwonej, ogórki świeże, dynia, cukinia;liście wszystkich odmian sałaty, wszystkich odmian kapusty (z wyjątkiem brukselskiej), kalarepy, kapusty pekińskiej, rzod­kiewki, pietruszki, kopru, selera naciowego, rzeżuchy;cebulowe — cebula dojrzała, cebula młoda ze szczypiorem, szczy-pior, por, czosnek;korzenie marchwi, chrzanu, rzodkwi, rzepy, rzodkiewki, selera, brukwi.Buraki nie nadają się do spożycia na surowo ze względu na zbyt dużą zawartość w nich niestrawnego, twardego błonnika. Inne wa­rzywa, np. groch lub fasola, mogą być spożywane tylko po ugoto­waniu, ponieważ bogate są (tak jak ziemniaki) w niestrawną na su­rowo skrobię. Kapusta brukselska i jarmuż zawierają w liściach, oprócz cennych składników, substancje gorzko piekące, które ule­gają rozkładowi dopiero w czasie gotowania lub po przemarznięciu.Wszystkie warzywa przeznaczone na surówki powinny być naj­wyższej jakości. Objawy zwiędnięcia lub nadpsucia dyskwalifikują warzywa jako surowiec do sporządzania surówek. Dotyczy do głów­nie warzyw liściastych, które — zwiędnięte — mają mniejszą war­tość witaminową i są mniej smaczne.

Powiązane wpisy