mycie liści

Przedszkole Józefosław
przedszkolezebra.pl
Polsko-Angielskie przedszkole.
Doświadczenie i pasja!

Wszystkie warzywa liściowe najlepiej myć w bieżącej wodzieub w dwu miskach, przekładając warzywa z jednej do drugiej.Wszystkie odmiany zielonej sałaty, cykorii, kopru, natki pietruszkiraz szczypiorku spożywa się na surowo. Po umyciu warzywa te wy-agają dokładnego osaczenia z wody najlepiej na sicie lub czystejściereczce), a następnie rozdrobnienia i przyprawienia. Duże liścieałaty należy pokroić, co ułatwi nabieranie potrawy na talerz; koper szczypiorek trzeba pokrajać drobno nożem, a natkę pietruszki dro-bno posiekać. Wymienione warzywa rozdrabnia się bezpośrednioprzed spożyciem, na małej deseczce z twardego drewna. Narzędziado krajania — nóż lub siekacz — powinny być ze stali nierdzewnej.

Powiązane wpisy