Gołąbki z kapusty (pieczone)

Proporcje: 12 sporych liści kapu­sty białej, 75 dag ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 15 dag wędzonego boczku lub słoniny, cebula, łyżka tłuszczu, jajko, sól, pieprz, przyprawa do potraw „Jarzynka”.Liście kapusty sparzyć, ściąć grube nerwy, rozłożyć do wystudze-nia na stolnicy. Kaszę jęczmienną podgotować dodając do niej 3 ra­zy tyle wody, co kaszy. Ziemniaki obrane zetrzeć na tarce, osaczyć wylane na sito. ł/j część boczku pokroić w drobną kostkę, stopić i na tym podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. W misce wymieszać ka­szę z ziemniakami, jajkiem podsmażoną cebulą. Przyprawić masę do smaku solą pieprzem, przyprawą do potraw „Jarzynka”. Rozło­żyć masę na przygotowane liście, zwinąć każdy jak gołąbki, ułożyć je w prodiżu lub na blasze posmarowanej dość grubo tłuszczem. Na każdy gołąbek położyć cienki plasterek boczku i wstawić do upie­czenia. Podawać upieczone gołąbki zaraz po wyjęciu z pieca. Mo­żna polać je dodatkowo sosem pomidorowym lub grzybowym.

Powiązane wpisy